Vedligeholdelse af sadel og støvler

Vedligeholdelse

af sadel og støvler

Læder er et naturprodukt, som er blevet forædlet. Dyrehuden har gennemgået en lang række processer for at blive til det lækre læder, som din sadel og ridestøvler er lavet af. Læderet består af en mængde små fibre, som griber ind i hinanden. Fibrenes smidighed er lædermaterialets kendetegn.


Al pleje handler derfor om at opretholde denne smidighed. Læderet udtørrer med tiden ved almindelig brug, og meget hurtigere, hvis det bliver opbevaret for varmt.


Almindelig stuetempertur udtørrer læder. Læderet skal således konstant tilføres plejemidler, der har til formål at hindre denne udtørring. Derfor skal læderet plejes jævnfør brugen og opbevaringen. Find en god balance mellem for meget og for lidt. Hvis du intet gør, mister din sadel både fleksibilitet og værdi.

Korrekt opbevaring af læder


Den korrekte opbevaring af lædervarer er i et ikke for varmt rum og med god udluftning. Tørring ved udluftning er den bedste metode, både for sadler og ridestøvler.


De områder af læderet, som er i direkte kontakt med hesten, skal man passe ekstra på. Hestens sved er direkte nedbrydende for læder, hvorfor en hyppigere afvaskning med sadelsæbe på disse områder er nødvendig.


Pas endvidere på med overdreven brug af vand og skrubning. Det kan læderet ikke tåle. En let aftørring med en fugtig klud vil som oftest være nok. Derefter indsmøring i et tyndt lag fedt. Brugen af sadelsæbe tilfører plejestoffer til læderet, udover at rengøre det. Derfor behøver man ikke altid at tilføre 2-3 mm fedt på læderet efterfølgende.


Under normale omstændigheder er olie kun til seletøj og hovedtøj, der er meget tørt. Indsmøring i et tyndt lag fedt er den rigtige fremgangsmåde til en sadel. Evt. i forbindelse med en forudgående let afvaskning med sadelsæbe. Står man derimod med en meget tør sadel, kan det dog være nødvendigt med gentagne penslinger med olie, for at få sat skub i processen. Olie brugt på en sadel med læder af god smidighed, vil normalt medføre en tung, mat og støvsamlende overflade.

Behandling af ridestøvler


Ridestøvler må aldrig behandles med olie, fedt eller lignende. Så bliver de matte og for bløde i skafterne.


Ridestøvler skal rengøres for snavs, indsmøres i et tyndt lag skosværte, og så blankes med en blankebørste. Skal støvlerne være flotte blanke anbefales KIWI skosværte. Derefter aftørres støvlerne med en blød bomuldsklud. Og der afsluttes evt. yderligere med polering med en nylonstrømpe med en klump vat indeni.


Husk: Kun et tyndt lag sværte, som skal blankes helt ind i læderet, og ikke sidde i lag udenpå støvlen. Påsmøringsbørste og blankebørste må kun bruges til samme slags og farve skosværte.

Daglig vedligeholdelse:


Sadel, gjord og hovedtøj aftørres med en klud opvredet i rent lunkent vand. Hvis der blot er lidt overfladestøv på sadlen, kan en tør klud gøre det. Men alle steder, der har været i kontakt med sved, bør som minimum aftørres med en fugtig klud.

Ridestøvler aftørres ligeledes med en opvredet klud. Husk at rense snavs og jord ud af syninger. Benyt altid stivere, som modvirker revnedannelser i overlæderet, når støvlerne falder sammen.

Ugentlig vedholdelse:


Sadel, gjord og hovedtøj afvaskes i sadelsæbe og aftørres med en tør klud. Derefter indsmøres i et tyndt lag fedt. Hvis læderet er meget plejekrævende, kan det indsmøres lidt tykkere og trække ind natten over. Ellers poleres efter med en tør klud efter en stund.

Ridestøvler aftørres med en opvredet klud og indsmøres i et tyndt lag skosværte. Derefter blankes med en god blankebørste. Afslutningsvis kan støvlen tørres over med en ren bomuldsklud, og efterpoleres med en nylonstrømpe med en klud indeni.

Gør noget!


Det handler om, at man gør noget! Læder udtørrer, hvis man ikke gør noget. Det er mindre vigtigt hvilke produkter og mærker, man bruger. Al vedligeholdelse er nemmest, hvis man har samlet, hvad man skal bruge af produkter på et sted, og får indarbejdet nogle faste rutiner, f.eks. på faste ugedage.


Vi står altid til rådighed med vejledning om læderpleje, og forhandler alle relevante produkter.