Sadlens opbygning

Sadlens opbygning

Bommen


Selve sadlens grundskelet kaldes bommen. Bommen er sadlens hjerte, og sadlens kvalitet starter i bommen. Bommen har til formål at fordele rytterens vægt hensigtsmæssigt på hestens givne anlægsflade.


Der er to grundkategorier af bomme

De fleksible bomme, som er opbygget af lamineret træ og fjederstål, kan give sig i forhold til hestens bevægelser. Dette er en komfort for både hest og rytter. Fjederbomme er de bedste og dyreste bomme.


Så er der de faste bomme, der som navnet siger ikke kan bevæge sig. Disse er som regel støbt i plast eller glasfiber, og er en del billigere at producere. En kvalitetssadel har altid en fjederbom.


Al sadeltilpasning starter med en konstatering af om bommen passer til hesten. Gør den ikke det, kommer det aldrig til at virke. Bommen skal passe til hestens konturer i ryg, skuldre og manke. Den skal passe i længde, brede, udskæring til manken, samt krumning i bærefladen. Dette er normalt ikke noget lægfolk kan bedømme.

Puderne


Puderne forbinder bommen med hestens ryg. Bommen skal som sagt passe grundlæggende til hestens konturer. Det er tilstopningen af puderne, som bestemmer sadlens vigtige balance.


Puderne skal ligeledes i form og facon passe til hesten. Puderne findes også i to grundkategorier, nemlig de fleksible, som kan stoppes om, altså fyldes eller tømmes så balancen (gen)oprettes. Disse er fyldt med stoppeuld af forskellig slags.


Så er der de faste puder, hvor kernen udgøres af skum eller filt, som er beklædt med skind.


Igen er de fleksible langt at foretrække, da disse som oftest kan optage hestens udvikling. De faste kan ikke ændres, og i stedet for omstopning må man korrigere med diverse kileunderlag, eller skifte sadlen ud.

Stoppeuld


Stoppeuld er en samlet betegnelse for forskellige fyldmaterialer, som bruges til at polstre puderne med.


Grundlæggende kan de deles i to grupper

De naturlige uldtyper, herunder fåreuld i forskellige forarbejdninger samt bomuldsprodukter. Disse typer kan rides til, altså forme sig efter hestens ryg, da de optager varme og fugt under tilridningen.


Flere og flere producenter anvender desværre efterhånden syntetiske uldtyper i deres sadler. Disse er mere formstabile, men vil aldrig kunne forme sig på samme måde efter hestens ryg, da syntetiske fibre ikke optager fugt. Bland fagfolk er der en diskussion om, hvad der er bedst.


Vi sværger til de naturlige typer, og vi bruger ren hvid fåreuld i vores stopninger, med mindre vi ser en syntetstopning, som er i orden og bare skal efterfyldes.

Luft


Luftpuder findes igen i to grupper. De fleksible puder FLAIR, som ligesom med uldpuderne kan justeres til hestens form og sadlens balance. Disse blev stærkt opreklameret de de kom frem. I dag er der ikke så mange, der bruger luft. Systemet slog ikke an overfor den gennemprøvede uldstopning.


Nutidens svøbe er i dag det såkaldte CAIR system med faste, dvs. ufleksible luftpuder. De anvendes navnlig i de billigere syntetssadler. Forholdene er som med de faste skumpuder: Systemets fleksibilitet er stærkt overdrevet, og masser af heste kan ikke tåle det hårde tryk, som generes på et forholdsvis lille areal. Luft er en smagssag, som deler både fagfolk og lægfolk. Men vil man bruge luft, bør det være det fleksible system af FLAIR typen.